Szukaj

SKŁADNIKI KOSMETYKÓW NATURALNYCH

MASŁO KAKAOWE

Masło kakaowe znane również jako olej, lub tłuszcz kakaowy to preparat pochodzenia roślinnego. Pozyskiwany z opalanych nasion drzewa kakaowego, które po 5 miesięcznym okresie dojrzewania są ścinane. Plantacje tych drzew znajduje się głównie w strefie tropikalnej.

Właściwości:

Jest bogate w Witaminę E, sole mineralne, alkaidy, i polifenole oraz nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniaczowymi, dzięki wysokiej zawartości anty oksydantów opóźnia proces starzenia się skóry, oraz zmniejsza widoczność zmarszczek i blizn. Doskonale pielęgnuje skórę. Zawarty w składzie kwas oleinowy ma silne działanie nawilżające i natłuszczające. Masło kakaowe wykazuje niemal 100 % bio godność ze skórą, jest dobrze przez nią przyswajalne i wchłanialne- redukuje rozstępy, cellulit, drobne rany i oparzenia. Znakomicie sprawdzi się także w codziennej pielęgnacji przy suchej, wrażliwej i swędzącej skórze. Jest bezpieczny dla dzieci i alergików.

Dodatkowe zalety kakaowca:

  • zwalcza wolne rodniki

  • stymuluje produkcję kolagenu

  • uzupełnia niedobory witamin i pierwiastków tzn. magnez, potas, żelazo, wapń

  • zapobiega wysuszaniu się skóry

  • likwiduje przebarwienia

  • zapobiega stanom zapalnym

  • zapobiega atopowemu zapaleniu skóry

  • chroni przed szkodliwymi czynnikami

  • łagodzi podrażnienia spowodowane oparzeniami

MASŁO SHEA NIERAFINOWANE

Jest to olej pochodzenia masłowego. Wydobywany z nasion drzewa Masłosza- Parka. Przez lokalnych mieszkańców nazywany nazywane są drzewami życia i świętymi drzewami. Inaczej zwane jako masło karite. Masło nierafinowane, nie zostało poddane nigdy, żadnemu procesowi chemicznemu. Nie zawiera konserwantów, barwników, dodatków zapachowych i innych sztucznych substancji. Dzięki zawartości wielu wartościowych witamin i kwasów tłuszczowych doskonale nadaje się jako dodatek do kosmetyków naturalnych, które w rewelacyjny sposób, nawilżą Twoja suchą, zniszczoną skórę. Posiada właściwości nawilżające i natłuszczające dzięki zawartości witamin A i E. Świetnie pielęgnuje skórę w szczególności przesuszoną i dojrzałą. Dogłębnie nawilża i wygładza, zapobiega utracie wody. Masło jest obfite w kwasy tłuszczowe (oleinowy, stearynowy, palmitynowy, galusowy, linoleinowy, oraz polifenole). Posiada bardzo silne właściwości przeciwzapalne, które pomagają w leczeniu atopowego zapalenia skóry. Dodatkowa, dzięki zawartości witamin A, plus E, działa antyoksydacyjne. Chronią nasze komórki przed niebezpiecznymi wolnymi rodnikami, które bardzo często doprowadzają do przedwczesnego starzenia się skóry, działa przeciwzmarszczkowo.

Właściwości:

  • natłuszcza i nawilża naskórek

  • regeneruje skórę, ma działanie przeciwzapalne

  • posiada w swoim składzie filtr UV

  • nawilża i regeneruje

  • łagodzi proces starzenia się skóry

  • wspomaga walkę z cellulitem i rozstępami

  • leczy drobne rany i skaleczenia

OLEJ MACADAMIA

Naturalny olej z orzechów macadamia, które występują w Nowej Zelandii i Australii. Jest jednym z najtłustszych orzechów na świecie. Jest rafinowany, a jego właściwości jak i jakość zapewnia tworzenie kosmetyków o wysokiej trwałości i stabilności. Uważany jest za jeden z najlepszych olejów do pielęgnacji , a dodatkowo ma przyjemny zapach.

Olej z orzechów macadamia posiada naturalne składniki odżywcze i witaminy A, oraz B. Co więcej, olej ten zawiera kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone , takie jak: kwas deopalmitynowy ( omega- 7 ), kwas oleinowy, czy kwas palmitynowy. Jest on również naturalnym źródłem skwalenu. Skład oleju macadamia jest bardzo przybliżony do płaszcza lipidowego ludzkiej skóry, dzięki czemu bardzo szybko się wchłania. Olej ten chroni nas przed wolnymi rodnikami, które wpływają na proces starzenia się skóry. Olej macadamia uważany jest za jeden z najbardziej skutecznych naturalnych preparatów mających zastosowanie w walce z cellulitem i rozstępami. Jest naturalnym filtrem UV, chroni skórę przed piromaniami słonecznymi, nie zmniejsza wchłaniania witaminy D.

Właściwości:

  • pielęgnuję suchą skórę

  • pozostawia skór gładką

  • wzmacnia i nawilża

  • ujędrnia i uelastycznia skórę

  • szybko się wchłania

  • naturalny filtr UV

    WITAMINA E

    Zwana często witaminą młodości. Jest skutecznym utleniaczem. Działa ochronnie na warstwę lipidową naskórka, wpływa na jego regeneracje i odbudowę. Zapobiega utracie wody przez naskórek i wspomaga jego ukrwienie, oraz wzmacnia tkankę łączną. Posiada zdolność naturalizowania skutków zbyt długiego opalania, takich jak np. poparzenia, podrażnienie, wysuszenie naskórka. Ma doskonałe działanie nawilżające, przeciwzmarszczkowe. Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach i nie rozpuszcza się w wodzie. Jest oleistą substancją o żółtawym zabarwieniu. Wyśmienicie wzbogaca swoimi właściwościami kosmetyki naturalne.

    OLEJ KOKOSOWE NIERAFINOWANY

Pozyskiwany z ekologicznych upraw palm kokosowych. Tłoczony na zimno ze świeżego miąższu orzecha, zachowuje maksymalizm wartości odżywczych i pielęgnacyjnych. Idealnie nadający się do wzbogacenia kosmetyków naturalnych. Nasz ulubiony składnik kosmetyczny. Bogaty w witaminę z grupy B, kwas laurynowy oraz witaminę E, doskonale sprawdza się jako kosmetyk do twarzy i ciała, przeznaczony do codziennej pielęgnacji. Działa nawilżająco, natłuszczająco, pielęgnuje suchą, zniszczoną skórę. Sprawia, że skóra staje się rozjaśniona i odświeżona. Doskonały również jako naturalny kosmetyk dla dzieci i niemowląt. Nie zawiera konserwantów, oraz substancji, która mogłyby wywoływać przebarwiania i alergie skórne. Olej w temperaturze ok. 20‘ C, zachowuje konsystencję stałą. W wyższej temperaturze przyjmuje konsystencję płynna. W jego składzie znajdują się niezbędne dla organizmu kwasy tłuszczowe, takie jak: laurynowy, palmitynowy, kaprylowy, stearymowy. Występują tu również kwasy nienasycone z grupy omega- 9 i omega- 6. W oleju kokosowym, znajduje się dużo ważnych dla zdrowia witamin, na przykład, Witamina E. Jego bogate, oraz wszechstronne zastosowanie, czyni go zatem naturalnym, kosmetycznym ideałem. Olej kokosowy jest kosmetykiem, który przede wszystkim nawilża i odżywia skórę. W związku z tym jest on idealnym produktem do stosowania na całe ciało. To czyni go atrakcyjnym zamiennikiem zwykłych, drogeryjnych balsamów. Charakteryzuje piękny i delikatny zapach oraz świetna konsystencje skóry. Ponadto, nadaje naszemu ciału sprężystość oraz regeneruje podrażnienia.

Kwasy tłuszczowe wchodzące w jego skład, wykazują właściwości: 

  • odżywcze
  • nawilżające
  • wygładzające
  • antybakteryjne
  • ochronne

Najbardziej wartościowy jest tłoczony na zimno i nierafinowany. Taki olej zawiera około 93% kwasów tłuszczowych nasyconych, oraz 6.5% nienasyconych. Także szereg witamin, takich jak: B2, B6, C, a również witaminę E. Dodatkowo jest źródłem minerałów, takich jak: magnez, wapń, sód, fosfor, cynk, kwas foliowy. Ze względu na strukturę molekularną olej kokosowy łatwo wchłania ie przez skórę, przez co zamknięte w nim kwasy tłuszczowe błyskawicznie wnikają w jej struktury- odżywiają komórki. Dzięki zawartości antyoksydantów działa odmładzająco, regeneracyjnie i powstrzymuje proces starzenia się skóry. Zmniejsza rozstępy i cellulit. Jako jeden z niewielu preparatów może być stosowany także przez karmiące piersią, kobiet w ciąży, małych dzieci i niemowlaków. Pod jego wpływem, szybciej znikają sińce, zmiany łuszczycowe i goją się rany. Dzieje się tak, bo olej kokosowy przyśpiesza proces tworzenia się naskórka na ubytkach skóry. Działa kojąco i regeneracyjnie. Działając na powierzchni skóry, olej kokosowy tworzy warstwę, która chroni ciało przed wnikaniem brudu, bakterii, wirusów, czy grzybów. Wzmacnia barierę lipidową naskórka, która zabezpiecza skórę przed odparowaniem wody. Dzięki temu pod jego działaniem skóra staje się nawilżona, gładsza, oraz bardziej miękka. Olej kokosowy regeneruje naskórek. Produkt ten jest polecany przy problemach skórnych, takich jak wypryski, trądzik, a także atopowe zapalenie skóry. Zawarty w nim kwas laurynowy wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Olej kokosowy, jest wyśmienitym składnikiem, dodatkiem do naturalnych kosmetyków.

MASŁO SHEA RAFINOWANE

Masło shea jest pozbawione zapachu, natomiast jest bardzo cenione za swoje właściwości kosmetyczne. Masło shea często możemy spotkać również pod inną nazwą- masło karite. Masło shea pochodzi z drzew Masłosza- parka, rosnących dziko w Afrykańskich sawannach. Już wtedy, odkryto wyśmienite zastosowanie tego produktu. Właściwości jakie wykazywało masło shea to między innymi niwelowanie doskonałości związanych z rozstępami, a także walce z cellulitem. Bardzo dobrze spisywało się podczas stosowania u małych dzieci i niemowląt. Zawartość naturalnego UVA i UVB chroni nasza skórę przed oparzeniami słonecznymi. Dzięki wyśmienitym właściwościom znajdujących się w składnikach odżywczych, nasza skóra będzie doskonale nawilżona i natłuszczona. Masło świetnie poradzi sobie ze zrogowaciałym naskórkiem. Niweluje wszelkie oparzenia, skaleczenia, siniaki i łuszczyce skóry. Stosowanie masła shea, daje wspaniałe efekty w miejscach, gdzie pojawiają się tendencje do cellulitu. Pomaga w jego zapobieganiu. Jest niezatopionym produktem do pielęgnacji skóry podczas ciąży, zapobiegając pojawieniu się rozstępów. Bezpieczne w trakcie karmienia piersią. Odbudowuje zrogowaciały naskórek, regeneruje i wygładza starzejącą się skórę. Spłyca zmarszczki, oraz powoduje ich napięcie i ujędrnia skórę.

MASŁO MANGO RAFINOWANE

Pozyskiwane z tłoczenia na zimno jądra pestek owocu mango, a następnie zostaje poddane rafinacji. Dzięki procesowi rafinacji, masło mango zostaje pozbawione swojego zapachu, koloru, natomiast jego drogocenne wartości odżywcze, potrzebne skórze, niemniej pozostają. Jego kremowa konsystencja, lekko grudkowata idealnie się wchłania. Polecane przede wszystkim dla osób ze skórą przesuszona, oraz odwodnioną. Doskonale sobie radzi z łuszczącym się naskórkiem. Jest łatwe i bardzo wygodne w aplikacji. Zawiera wysokie stężenie kwasu stearynowego i oleinowego, a także kwas palmitynowy i przeciwutleniacze. W jego drogocennym składzie, znajdują się witaminy takie jak, A, oraz E ! Dodatkowo zawiera antyoksydanty i emolienty. Doskonały dodatek do kosmetyków naturalnych.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt